dijous, 27 de desembre del 2012

MAPA D´USOS DEL SOL A ALFONDEGUILLA



COMENTARI MAPA: Usos del sòl al municipi d´Alfondeguilla

Alfondeguilla, és un xicotet municipi situat al sud de la província de Castelló enclavat en les últimes estivacions del Sistema Ibèric i porta d´entrada al Parc Natural de la Serra d´Espadà, ja que gran part del terme municipal està inclòs dins d´aquest.
El terme municipal, limita al nord amb Artana, a l´est amb La Vall d´Uixó, al sud-oest amb Soneja, a l´oest amb Chóvar y al nord-est amb Eslida tots a la província de Castelló y al sud amb Sagunt ja de la província de València.
Dins del terme municipal, robem 10 usos diferents del sòl. El tipus de sòl predominant, és el format per els boscos de frondoses (sureres sobretot), situades al Nord del nucli urbà on clarament es pot apreciar el canvi que hi ha de matolls i xicotets boscos de coníferes a frondoses, ja que en aquest sector de la zona Nord, hi ha gran quantitat de barranc amb xicotets cursos d´aigua que aporten la humitat necessària per al desenvolupament d´aquestos boscos.
En gran part, el relleu moltes voltes escarpat, ha afavorit la proliferació d´aquestes espècies ja que trobem alts desnivells des dels 850m.s.n.m de la “Nevera”, fins a la part més baixa amb 225m.s.n.m del nucli urbà.
Tant a la part Nord com a la Sud del nucli urbà, trobem xicotetes explotacions minifundistes de regadiu seguint el curs del riu, terres amb deposicions d’al·luvions i sediments del riu que han fet que aquestes terres siguin molt productives, ja que des d´època àrab s´ha conservat inclús la mateixa xarxa hidrogràfica.
A la part Nord i a una porció de l´Oest del terme municipal trobem en primer lloc matolls escleròfil·les i bosc de transició, degut a ser zones altes amb major insolació i haver estat terres de secà abandonades i afectades per xicotets incendis que en part les ha degradades. A la part Sud del municipi, trobem a les terres més “planes” gran quantitat de terres de cultiu de secà on predomina per ordre d´importància ametllers, oliveres i garrofers. També trobem, una elevació d’uns 500m.s.n.m anomenada “Pipa” molt emblema tant d´Alfondeguilla com de la localitat limítrof de la Vall d´Uixó, que sobre l´any 1995 va ser greument afectada per un incendi, i ha sigut repoblada amb coníferes. Ja llindant amb el terme de Sagunt trobem una zona on predominen els boscos de transició i matolls degut a la sobreexplotació dels recursos maderers en èpoques passades per a la fabricació de carbó.
Finalment trobem el nucli urbà d´Alfondeguilla amb 881 hab. censats. Es troba dins del barranc que serpenteja el riu Belcaire principal xarxa hidrogràfica del municipi i que parteix el nucli urbà en dos. Degut al seu enclavament s´ha fet molt difícil la seua expansió en part deguda també, a la declaració del Parc Natural que limita la construcció de noves edificacions.
Per a finalitzat trobem la CV-25 que connecta el municipi d´Alfondeguilla amb la Vall d´Uixó.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada