dissabte, 31 d’octubre del 2009

1º Concert de Campanes a Alfondeguilla

Parròquia de Sant Bertomeu d'Alfondeguilla - Concert de tocs manuals de les campanes

07-11-2009 19:00 hores

El campanar de Sant Bertomeu d´Alfondeguilla i les seues campanes

El campanar de la parròquia de Sant Bertomeu d´Alfondeguilla compta amb quatre campanes (1985, 1941, 1941, 1985).

Les campanes foren mecanitzades substituint la instal•lació tradicional, de manera que ara sonen diferent, no reprodueixen els tocs tradicionals de manera automàtica i difícilment es poden tocar de manera manual.

Les campanes porten les següents inscripcions, de menor a major:

SAN BARTOLOME AÑO / 1.985 (marca de fàbrica "FUNDICION/DE/SALVADOR MANCLUS/ C INDUSTRIA,27/VALENCIA)


* MARIA INMACULADA * * * / * * * ALFONDEGUILLA AÑO 1941 * * (marca de fábrica,FUNDICION/DE/CAMPANAS/DE/ROSES HNOS/SILLA VALENCIA)

MARIA ORA PRO NOBIS / AÑO 1941 (marca de fábrica,FUNDICION/DE/CAMPANAS/DE/ROSES HNOS/SILLA VALENCIA)

CRISTO REY * * * / ALFONDEGUILLA AÑO REFUNDICION 1.985 * * * (marca de fábrica, "FUNDICION/DE/SALVADOR MANCLUS/ C INDUSTRIA 27/VALENCIA")

Com indiquen les inscripcions, les dos campanes més antigues foren foses en 1941, per Hermanos ROSES de Silla, mentre que les altres dos majors es refongueren en 1985 per Salvador MANCLÚS de València. S’haurien de restaurar, recuperant les “truges” o contrapesos de fusta, per tornar a sonar de manera tradicional i també manual quan fora precís.

Potser l'element patrimonial més important del campanar siga el rellotge, que ha de mantindre el seu paper de transmetre, de dia i de nit, l’hora que és. Esta transmissió és una obligació municipal, des de fa segles.

El concert

Es farà un concert de repics i vols, per mostrar algunes de les múltiples possibilitats rítmiques, sonores i de comunicació de les campanes. El concert comença amb el toc d’Àngelus, que marca el mig dia, l’únic toc a hora fixa en la societat tradicional.

L'entrada i clamoreig - Toc de morts importants de la Catedral, es toca una volta cada 5 o 6 anys.

Cor de primera classe i repic – Toc de vespres o de laudes de les festes majors. S’utilitza unes 40 vegades a l’any. Acaba amb una part més alegre, el repic, utilitzada per a les festes menors, així com per acompanyar diverses processons i celebracions, unes 60 vegades a l'any.

Vols de campanes – diverses combinacions sonores, entre les quals les campanes “apianades” (totes a la mateixa velocitat) o “alternades”. El concert acaba amb el toc de tancament de la muralla i d’ànimes interpretat cada nit en la Catedral.

Els Campaners de la Catedral de València


Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l'any litúrgic, disposen d'una pàgina Web, la qual difon nombroses informacions entorn de les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment a les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alcalà de Xivert, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Moixent, Nules, Ontinyent, Otos, Petrés, Quesa, Sagra, Sagunt o Vila-real.

A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conèixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d'un instrument musical destinat a usos comunitaris.

No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.

No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals.

Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions I tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantenir en ús, com un singular element patrimonial.

CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (15-11-2009)

Aquesta informació ha sigut extreta de http://www.campaners.com/ , des d´açí vullc donar Grácies a Rosa per el seu incansable afan de portar aquest projecte avant i de anar créixent día a día. També vullc donar les Grácies a el "grupet", que hem format i que de ser tot un projecte... s´está convertint en una realitat. A tots i a totes les persones que desinteressadament ens están deixant fotografíes, preparant el projecte, arreglant el campanar i moltes més coses que encara no hem aplegat a fer, per a que tot açó siga una realitat; costa molt de fer és molt de temps preparant tot el relacionat amb l´exposició, el concert, les pancartes, la sala de campanes etc....Per aixó ens agradaría que la gent del poble visitara l´exposició que estem preparant per a la setmana cultural i tots els actes i també desde açí voldría donar les Grácies als Campaners de la Catedral de València per ajudar-nos en tots els temes tractats i realitzant el pròxim i 1º concert. També i per últim donar Grácies al párroc del nostre poble Don Ignasi, al tío Vicente i a Trini per col.laborar en tot els que ens está fent falta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada